Deň colníkov v Starej Ľubovni

27.09.2010 Stará Ľubovňa

Dvadsiaty prvý september patrí už deviaty rok slovenským colníkom, ktorí v tento deň oslavujú svoj národný sviatok.
Na Colnom úrade Prešov sa stalo už peknou tradíciou, prezentovať v tento deň svoju činnosť pred širokou verejnosťou. Pôsobnosť prešovských colníkov siaha ďaleko za hranice prešovského okresu a pokrýva aj ďalšie okresy ako sú Bardejov, Humenné, Kežmarok, Medzilaborce, Poprad, Sabinov, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník a Vranov nad Topľou. Nie každý však má možnosť prísť do Prešova, preto sa prešovskí colníci rozhodli, že vycestujú oni a to zakaždým do iného okresu, aby tak priblížili prácu colníkov čo najširšiemu okruhu záujemcov. Po veľkolepej prezentácii, ktorá sa uskutočnila v Prešove v roku 2008 a po minuloročnej prezentácii v Humennom, sa tak s činnosťou colníkov mala tentoraz možnosť oboznámiť aj široká verejnosť v Starej Ľubovni.

Cieľom podujatia bola prezentácia práce colníkov, ktorá je v súčasnosti zameraná predovšetkým na ochranu ekonomických záujmov Slovenskej republiky v oblasti zahraničného obchodu, na správu spotrebných daní, na ochranu zdravia občanov (zabraňovaním dovozu nebezpečných a zdraviu škodlivých výrobkov), na ochranu bezpečnosti občanov (kontrolou rádioaktívnych materiálov, zbraní, výbušnín), na ochranu životného prostredia (odhaľovaním nelegálneho dovozu odpadov), na ochranu ohrozených druhov rastlín a živočíchov CITES, na ochranu kultúrnych pamiatok (zabraňovaním ich nelegálnemu vývozu), na ochranu práv duševného vlastníctva (odhaľovaním nelegálneho dovozu falzifikátov liekov, odevov, obuvi a iných tovarov) a na množstvo ďalších povinností, ktoré colníkom vyplývajú z právnych predpisov a medzinárodných dohôd.

Snahou organizátorov bolo zdôrazniť, že práca colníkov je dôležitá aj v čase, keď už medzi jednotlivými krajinami EÚ nie sú žiadne hranice, nakoľko mnoho ľudí si spája túto profesiu práve s kontrolami na hraničných priechodoch.

Návštevníci podujatia sa na staroľubovnianskej pešej zóne mali možnosť oboznámiť nielen s výzbrojou colníkov, ale aj s technikou, ktorú používajú pri svojich zásahoch. Taktiež mohli sledovať činnosť mobilného inšpekčného skenovacieho zariadenia, ktoré umožňuje skenovanie vozidiel a takýmto spôsobom pomáha colnej správe odhaľovať pašovaný tovar, predovšetkým cigarety, alkohol, pohonné látky, či drogy.

V jednom z prezentačných stánkov vytvorili colníci pracovisko, na ktorom predviedli svoju prácu za pomoci prístroja DOORS, ktorý umožňuje odhaľovanie falošných kontrolných známok.

V ďalšom stánku si návštevníci mohli prezrieť výstavu zachyteného pašovaného tovaru, ktorý je predmetom Dohovoru CITES – jedná sa o Dohovor o obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín, ktorý prispieva k ochrane pred ich úplným vyhubením vplyvom bezohľadného získavania pre obchodné účely. Túto výstavu tvorili rôzne druhy korytnačiek, topánky i opasky z hadej kože, koža z veľhada kráľovského, ale najväčší úspech zaznamenal medveď hnedý, kvôli ktorému stáli deťúrence v rade na fotografovanie.

Z motorových vozidiel, ktorými disponuje colná správa si mali možnosť účastníci podujatia prezrieť vozidlo zn. SEAT ALHAMBRA, ktoré zároveň slúži ako pojazdné laboratórium a na tomto mieste sa návštevníci mohli oboznámiť so spôsobom odoberania a vyhodnocovania vzoriek minerálnych olejov sfarbených na červeno.

Pre tých akčnejších si prešovskí colníci pripravili ukážka výcviku služobného psa na vyhľadávanie cigariet (Prišla kontrolná mobilná zásahová skupina, ktorá spacifikovala páchateľov, zabezpečila priestor, vykonala prehliadku auta, nasadila špeciálneho psa na tabak, ktorý odhalil úkryt pašovaných cigariet).

Pútavý program spestrili humorné scénky v podaní prešovského divadla malých javiskových foriem ETUDY, ktoré sa striedali s pesničkami z muzikálu REBELOVÉ v podaní speváčky Berny.

V závere podujatia vyhlásil Colný úrad Prešov výsledky výtvarnej súťaže. Staroľubovnianske deti prešovských colníkov milo prekvapili, pretože do súťaže, ktorej cieľom bolo podnietiť žiakov, aby výtvarnou formou prezentovali svoje predstavy o práci colníkov, ako vnímajú svet s hranicami a bez nich, sa zapojili v takom hojnom počte, aký tu ešte colníci nemali. Dokonca sa prihlásili aj traja škôlkari. Preto colníci patrične ocenili nielen výhercov, ktorým odovzdal hodnotné ceny 1. námestník riaditeľa Colného úradu Prešov mjr. Bc. Pavel Bobrik, ale všetkých, ktorí sa zapojili. Colníci sa totiž držia hesla, že je nie je dôležité vyhrať, ale zúčastniť. Diela budúcich staroľubovnianskych umelcov tak doplnia už existujúcu výstavu budúcich prešovských umelcov, vystavenú na stenách prešovského colného úradu.

mjr. Ing. Renáta Kravcová
hovorkyňa Colného úradu Prešov
 

Vyberte región